Puding Karemel
Mintak izin beeha,nak guna gambar-gambar ni..hehe
Mood teringat zaman muda-muda dulu. Kalau cuti sekolah lama pun rasa macam sekejap. Rasa malas sangat-sangat nak balik asrama. Kalau abah aku pengetua kat situ, confirm aku ulang alik je hari-hari dari rumah ke sekolah. Bukan jauh sangat pun rumah aku ni ha dari sekolah.
Sekarang ni duduk U rasa macam kalau boleh nak balik tiap minggu. Untunglah rumah jauh, malas nak bazir duit beli minyak kereta. Tapi bila dah balik rumah, cukup lah seminggu je cuti. Jangan lebih-lebih, sebab lepas je seminggu rasa macam BOSANNYAAAAAAA!!!
HAHA
Tapi takde lah tiap kali cuti rasa macam tu. Tipu je lebih.
Kata "RUMAHKU SYURGAKU".
Okeyh, pagi-pagi lagi aku dah teringat kat puding karemel yang Nabilah selalu bawa masa 4 Firdaus & 5 Firdaus tu. Rindu kelas kot. Petang bosan terus pergi dapur main masak-masak.
Hmmm,nah resepi.
Sumber : google (tak tahu blog sape)
BAHAN-BAHAN :
400 ml susu cair (1 tin,,tapi kalau nak guna fresh milk pun boleh)
5 Sudu besar gula halus
3 biji telur
2 biji telur kuning
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Karemel :
5 sudu besar gula pasir kasar
2 sudu besar air
CARA-CARA :
1. Masukkan 5 sudu besar gula bersama 2 sudu besar air ke dalam loyang.
2. Masak gula menggunakan api sederhana sehingga warna berubah keperangan. Jangan sampai hangus.
3. Matikan api dan ratakan gula hangus (karemel) tadi.
4. Masukkan semua telur & gula halus ke dalam bekas yang lain, kemudian kacau hingga sebati.
5. Masukkan susu cair dalam periuk beserta esen vanilla. Kemudian masak menggunakan api sederhana sehingga suam.
6. Tuangkan susu ke dalam adunan telur sambil kacau bancuhan.
7. Tuangkan bancuhan ke dalam karemel (tapis ketika tuang)
8. Bungkus acuan & kukus dengan api sederhana hingga 30 minit.
9. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang.
Untuk resepi lengkap, boleh click Cahaya Cinta Ku
Sori takde gambar. Malas nak snapshoot
No comments:
Post a Comment