yang dalam cup tu contohnya |
Bahan-bahan
2 bungkus biskut tiramisu (sponge finger)
2 biji kuning telur
250 g mascarpone cheese (pastikan halal)
350 g whipping cream
100 g gula aising
Sedikit serbuk koko (hiasan)
1 sudu besar Nescafe
1 cawan air panas
Cara-cara membuat:
1. Pukul whipping cream hingga gebu. Ketepikan
2. Pukul kuning telur guna aising hingga pekat & gula hancur.
3. Masukkan mascarpone cheese ke dalam adunan kuning telur yang telah dipukul tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan whipping cream yang telah dipukul tadi. Gaul sebati.
5. Susunkan biskut tiramisu yang telah dicelup dengan bancuhan nescafe ke dalam acuan.
6. Kemudian letakkan satu lapisan bancuhan yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata.
7. Ulang semula langkah 5 di atas hingga menjadi dua lapisan.
8. Hiaskan dengan serbuk coklat di atas lapisan bancuhan terakhir.
9. Sejukkan ke dalam peti sejuk lebih kurang 4-6jam.
10. Sedia untuk dihidang.
biskut tiramisu hanya direndam sedikit sahaja dengan cara melintang atau berbaring. patahkan 3 |
selapis2 |
Cadangan :
Bagi menghasilkan kek tiramisu cup yang lebih menarik, boleh juga dihiaskan dengan hirisan buah strawberi.
Whipping cream yang okey pulak,boleh beli jenama MAURI
No comments:
Post a Comment