gebu kn..tapi tade la sgt..hehe |
Bahan-bahan
230 g mentega
230 g gula kastor
265 g tepung gandum
3 g serbuk penaik
2 g garam
6 biji pisang emas (dilenyek)
5 biji telur
5 g esen vanilla
Kaedah
1. Ayak tepung bersama penaik.
2. Putar mentega & gula kastor sehingga kembang.
3. Masukkan telur,pisang yang dilenyek,esen vanilla & kacau sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan tepung & kacau hingga rata.
5. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas (paper cup) memenuhi ¾ cawan.
6. Bakar muffin di dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 30 minit.
pukul kak sampai kembang!! |
eh,akak ni masukkan adunan guna spatula!haha guna sudu kan comel |
Sedikit input : boleh juga menggunakan pisang berangan.
Siapa yg rasa tak nak manis sangat,boleh kurangkan gula sedikit
No comments:
Post a Comment